Orzeszki piniowe – gdzie je wykorzystać?
Data publikacji 9 marca 2023
Sosna pinia to charakterystyczny element krajobrazu Włoch, Hiszpanii, Grecji oraz Cypru. Z tego tez względu orzechy pochodzące z tego drzewa są często stosowane w kuchni śródziemnomorskiej. Ich smak jest specyficzny i dodaje potrawom ciekawego charakteru. Co ważne spożywanie orzeszków piniowych poza walorami smakowymi dostarcza organizmowi wiele cennych składników.
Właściwości orzechów piniowych
Orzeszki piniowe mają kwaśno-słodki smak, przeplatany z sosnowym aromatem. Dzięki swojej wartości odżywczej znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. W orzechach znajduje się solidna dawka dobrych kwasów tłuszczowych (głównie oleinowego i omega-6) oraz cynku, żelaza, magnesu, fosforu i witamin (B2, B3, E, K). Orzeszki piniowe charakteryzuje również duża zawartość kwasu pinolenowego, który przyczynia się do zahamowania nadmiernego apetytu, co pomimo wysokiej wartości energetycznej orzechów pozwala na kontrolowanie masy ciała.
Aby móc się cieszyć orzeszkami najlepszej jakości, które są smaczne i pełnowartościowe, warto kupować je w sprawdzonych miejscach takich jak Słodkie Zdrowie Sklep.
Jak wykorzystać orzechy piniowe?
Orzeszki piniowe mają ciekawy smak, najczęściej stosowane są w kuchni śródziemnomorskiej i meksykańskiej, choć tak naprawdę można wykorzystywać je na mnóstwo sposobów, dodając zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.
Jak wykorzystać orzechy pini w kuchni?
Orzeszki piniowe – dodatek do świeżych owoców
Orzechy pini będą doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych. Najlepiej podkreślą smak brzoskwini, jabłek, malin, moreli, gruszek, bananów czy cytrusów. Z powodzeniem można łączyć je także z suszonymi owocami (np. jako dodatek do ciasta). W tym przypadku najsmaczniejsze będzie połączenie z rodzynkami, śliwkami, żurawiną, wiśnią praz morelami.
Orzechy pini i warzywa
Orzeszki piniowe są niezastąpione przy podkreślaniu smaku dan warzywnych. Zupa cebulowa, krem marchwiowy lub dyniowy czy pieczony jarmuż, lub pasternak to tylko niektóre z dań, które będą smakowały wyjątkowo z dodatkiem orzeszków.
Orzeszki piniowe do ryżu
Orzechy pini nadają się również do dań z ryżu. Najlepiej łączyć je z takimi gatunkami jak ryż biały, basmati, dziki i jaśminowy.
Orzechy pini i sery
Orzechy podobnie jak winogrona doskonale podkreślają smak serów. Dlatego podając na domowym przyjęciu serową deskę, warto wzbogacić ją nie tylko o dodatek winogron, ale również zaserwować gościom orzechy pinii.
Jakie przyprawy najlepiej łączyć z orzechami pinii?
Orzechy piniowe mają bardzo ciekawy, oryginalny smak, który może być jeszcze bardziej wyrazisty po połączeniJ z odpowiednimi przyprawami. W tym przypadku najintensywniej smak orzechów podkreśla pieprz cayenne, papryka wędzona, włoskie przyprawy, cynamon, gałka muszkatołowa oraz słodkie dodatki takie jak miód, cukier oraz cukier waniliowy.
Dobrej jakości orzechy piniowe pochodzące z pewnego i sprawdzonego źródła, oferuje Państwu Słodkie Zdrowie Sklep.